Maak een afspraak voor een kennismaking onder het genot van een cafezinho. Wij zijn te bereiken op 06 10019604 of laat hier uw gegevens achter, dan nemen wij contact met u op.

Amerika haalt de Braziliaanse banden aan

 
Vorige week ging de Amerikaanse vice-president Joe Biden op bezoek in Brazilië. De grootste economie van de wereld vindt de zevende grootste economie ter wereld en de tweede grootste in de Amerika's erg belangrijk, zeker nu president Dilma wat minder ideologisch gedreven met lastige regimes aanpapt dan haar voorganger Lula. Biden en Dilma Rousseff bespraken het verlagen van de hoge Braziliaanse tariefmuren voor buitenlandse producten, visumrestricties en andere handelsbarriëres.
 
Biden complimenteerde de Brazilianen met het schrappen van $900 miljoen schuld van Afrikaanse landen aan Brazilië, en met het uit de armoede tillen van miljoenen Brazilianen de afgelopen tien jaar. Daartegen over stond de boodschap dat de VS nog steeds een veel belangrijkere handelspartner voor Brazililë zijn dan China. De Amerikanen willen graag dat de Braziliaanse luchtmacht haar vloot gevechtsvliegtuigen uitbreidt met F18's van Boeing, wat een multimiljardendeal zou worden. Brazilië op zijn beurt wil de steun van de VS voor een vaste plek in de VN Veiligheidsraad.
 
Nog een gespreksonderwerp was de Amerikaanse wens van een vrijhandelsverdrag maar Brazilië is gebonden aan de Mercosul en kan daar niet autonoom over beslissen. Benieuwd of de Europese Unie dit soort gesprekken ook voert met Brazilië. Het zou slim zijn. Vooralsnog vermoed ik dat Brazilië vooral energie steekt in bilaterale contacten met Europese landen. Omdat de politieke status en actieradius van de EU nogal onduidelijk is in Braziliaanse ogen. En vanwege de onduidelijke, vooralsnog vooral contraproductieve economische politiek van de EU...