Maak een afspraak voor een kennismaking onder het genot van een cafezinho. Wij zijn te bereiken op 06 10019604 of laat hier uw gegevens achter, dan nemen wij contact met u op.

Salade-opstand

Vannacht gingen honderdduizenden Brazilianen de straat op in minimaal elf grote steden verspreid over het land. Ze protesteerden tegen de meer dan drie miljard Real die de Braziliaanse regering investeert in de voorbereidingen op de WK voetbal. Er worden prestigieuze stadions gebouwd maar naar de infrastructuur, het openbaar vervoer, zorg en onderwijs wordt niet gekeken, vinden vele Brazilianen. Afgelopen zaterdag werden president Dilma Rousseff en FIFA-voorzitter Joseph Blatter uitgejouwd bij de openingswedstrijd van de Confederations Cup. Eerder werd een demonstratie in São Paulo voor goedkoper en beter openbaar vervoer met bruut politiegeweld afgebroken. Maar gisterenavond gingen na oproepen op Facebook mensen massaal de straat op in ondermeer Rio, São Paulo, Belo Horizonte, Salvador, Belém, Fortaleza en riepen leuzen als "Dit is ons Turkije"en  "O povo unido, governa sem partido!": "Het volk, verenigd, regeert zonder partij!".
 
Het grootste en machtigste mediabedrijf Globo -spreekbuis voor de gevestide orde- maakte de demonstranten eerst uit voor relschoppers maar dat bleek een dubbele vergissing: Niet alleen verliepen de protesten overal vreedzaam, de volkswoede keerde zich ook tegen Globo waar de reporters zich snel herstelden en overgingen tot positievere verslaggeving. In de hoofdstad Brasília beklommen duizenden demonstranten het gebouw van het Nationale Congres waar het parlement zetelt. De politie was in grote getale aanwezig maar greep niet in, waarna de demonstranten kalm het gebouw weer verlieten. Alleen in Rio was sprake van wat vandalisme. Op dit moment zit de Braziliaanse regering zich nog op het hoofd te krabben. Een woordvoerder van Dilma zei vanmiddag: "We zijn er nog niet helemaal achter wat er nu gebeurt." Bijzondere uitspraak...
 
Diverse analisten wijzen erop dat het Dilma's eigen Partido de Trabalhadores was, aangevoerd door haar voorganger Lula, die het afgelopen decennium dertig miljoen Brazilianen uit de armoede omhoog wist op te trekken richting middenklasse met succesvolle anti-honger- en onderwijsprogramma's. Tegelijk stagneert de economische groei onder invloed van de wereldwijde crisis waar ook Brazilië nu last van heeft. En de lasten voor de gemiddelde Braziliaan worden hoger, de prijzen stijgen, terwijl er geen betere publieke en sociale voorzieningen tegenover staan. En steeds meer mensen twijfelen aan het maatschappelijke rendement van de aanstaande WK en de Olympische Zomerspelen die hen is beloofd. Tot nu toe komen de grote contracten (en de opbrengsten) voor de opknapbeurten van de voetbalstadions en de geprivatiseerde vlieghavens vooral terecht bij grote -soms deels buitenlandse- conglomeraten van bedrijven die toch al weinig te klagen hadden. Een demonstrante schreef op een kartonnen bord: "Jullie zetten de stadions neer maar vergeten te bouwen aan de samenleving eromheen!"
 
Dilma liet vorig jaar zien ernst te willen maken met de aanpak van corruptie: er zijn daadwerkelijk enkele processen tegen verdachten gevoerd. Maar ook in haar eigen PT liggen politici onder vuur. En in het Congres wordt nu geprobeerd om een anti-corruptiewet weer van tafel te krijgen. Steeds meer Brazilianen verliezen het vertrouwen inde regering en toonden dat dus gisteren op straat: ongebruikelijk voor dit land waar iedereen weliswaar zowat op straat leeft maar niet gauw om te protesteren. Ik ben benieuwd wat er vanavond gebeurt. En hoe Dilma's regering gaat reageren. Is de Braziliaanse politiek in staat om kalm en respectvol met de protesten om te gaan en sociale hervormingen door te zetten? Ik kan me in elk geval niet voorstellen dat Dilma en de haren de botte confrontatie zullen zoeken zoals Turkije's premier Erdogan dat nu doet. Vanavond de live streams, Twitter en Facebook maar weer in de gaten houden.
 
Oh ja: sommigen noemen het Braziliaanse sociale protest de "salad uprising", de salade-opstand. Er zijn namelijk demonstranten die vorige week azijn meebrachten omdat die een verzachtende werking heeft op de effecten van traangas...
 
NB. de foto is van Sociedade Racionalista