Maak een afspraak voor een kennismaking onder het genot van een cafezinho. Wij zijn te bereiken op 06 10019604 of laat hier uw gegevens achter, dan nemen wij contact met u op.

Voetbal is politiek

Hoog tijd om over voetbal te bloggen. De Confederations Cup in volle gang, half Brazilië sinds anderhalve week in opstand tegen het peperdure WK volgend jaar. FIFA-baas Blatter en presidente Dilma uitgejouwd door toeschouwers voor aanvang van de openingswedstrijd van die Confederations Cup in het belachelijk dure onnodige nieuwe stadion van Brasiliense in Brasília. Blatter die vervolgens spoorslags vertrekt uit Brazilië, zonder zijn verbouwereerde gastvrouw Dilma in te lichten. Decadente nieuwe stadions die voorrang krijgen boven investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Miljoenen demonstranten die al anderhalve week lang elke avond de straat op gaan in tientallen Braziliaanse steden om tegen deze gang van zaken te protesteren.
 
Geruchten over vroegtijdige beëindiging van de Confederations Cup die geldt als de generale repetitie voor het WK. Afgod Pele die nooit kwaad kon doen maar ineens de gebeten hond is omdat hij heeft gezegd dat zijn landgenoten moeten stoppen met de protesten: "Voetbal is nou eenmaal het allerbelangrijkste voor Brazilianen". Pele's standbeeld dat vervolgens boos wordt gemuilkorfd. Voormalig PSV-er en oud-international Romário, tegenwoordig volksvertegenwoordiger in het federale parlement van Brazilië, die roept dat Pele uit z'n nek kletst en z'n mond moet houden: "Let op mijn woorden: Het WK in 2014 wordt de grootste diefstal ooit!" WK-ambassadeur Ronaldo die zich na protestuitingen als "Als mijn kind ziek is, ga ik dan met hem naar een stadion?" laat ontvallen "voetbal speel je niet in een ziekenhuis" maar schielijk zijn keutel intrekt ("ik ben verkeerd geïnterpreteerd") en zegt dat hij de kritiek wel begrijpt.
 
Oud-international Juninho die vanuit de VS laat weten zijn protesterende landgenoten te steunen en te hopen dat het nationale elftal dat ook doet. Jonge sterspeler Neymar die zijn pleidooi oppakt: "Ook ik wil een rechtvaardiger, veiliger, gezonder en eerlijker Brazilië." Refererend op Twitter aan zijn bescheiden jeugd toen zijn ouders keihard moesten werken om hem en zijn zusje enige kwaliteit van leven te geven. "Ik had gehoopt dat het niet nodig zou zijn geweest om de straat op te gaan maar ik steun de strijd." Zijn medespelers Daniel Alves, Hulk en David Luiz die Neymar bijvallen, net als bondscoach Scolari die spreekt over het recht om te demonstreren.  De oogst van een tumultueus voetbalweekje in Brazilië. De massaprotesten lijken intussen niet af te nemen maar zich te verbreden: Waren het eerst alleen de jongeren en de middenklasse die elkaar via Facebook en Twitter opriepen de straat op te gaan, nu sluiten bewoners van arme wijken zich bij hen aan. Er vallen meer doden, het politiegeweld neemt toe. Nog krap een jaar te gaan tot het WK...