Maak een afspraak voor een kennismaking onder het genot van een cafezinho. Wij zijn te bereiken op 06 10019604 of laat hier uw gegevens achter, dan nemen wij contact met u op.

Als Nederlands bedrijf succesvol in Brazilië: het kan!

Veel ondernemers denken na over activiteiten in Latijns Amerika. Zeker met de crisis en de daaruitvolgende beperkte middelen is dat een grote stap die goed moet worden voorbereid. Sowieso is het al lastig om in te schatten of het de moeite waard is. Als kenner van de regio kan ik daar van alles over vertellen. Maar veel aansprekender zijn natuurlijk de verhalen van bedrijven die de stap al met succes hebben gezet. Sleutels tot dat succes: gedegen onderzoek en voorbereiding, lokale partners vinden, een onderscheidend product of dienst brengen met een meerwaarde voor de lokale economie, commitment, flexibiliteit en doorzettingsvermogen. Wat ervaringen van ondernemers die ik het afgelopen jaar oppikte:
 
Vanderlande Industries uit Veghel slaagde erin om het contract binnen te halen voor het leveren van een nieuw bagageafhandelingssysteem voor São Paulo-Guarulhos International Airport. Dit is met bijna 33 miljoen passagiers in 2012 de drukste luchthaven van Brazilië. Met het oog op het WK voetbal volgend jaar en de Olympische Zomerspelen in 2016 is de Braziliaanse regering druk bezig met de aanbestedingen voor de uitbreiding van veel luchthavens. Vanderlande start op Guarulhus in augustus; oplevering is gepland in april 2014. De order werd aan Vanderlande Industries gegund door Consórcio Invepar-ACSA, bestaande uit Invepar, een Braziliaanse investeringsmaatschappij gespecialiseerd in infrastructuur, en Airports Company South Africa (ACSA), dat een exploitatieconcessie van 20 jaar voor de luchthaven heeft gekregen. Het consortium heeft voor Vanderlande Industries gekozen vanwege de reputatie die het bedrijf heeft opgebouwd met bagageafhandelingsprojecten in Brazilië en elders in Zuid-Amerika. Toch ging het binnenhalen van het contract voor Vanderlande niet zonder slag of stoot. De manier van zakendoen en communiceren is in landen als Brazilië nu eenmaal wezenlijk anders en minder voorspelbaar dan in Nederland. Maar een gedegen voorbereiding, juridische expertise, rekening houden met onverwachte gebeurtenissen in het onderhandelingsproces die snel handelen vereisen en volharding leverden uiteindelijk resultaat, zo maakte ik onlangs uit hun verhaal op. En heb je eenmaal zo'n eerste contact én contract, dan is er vertrouwen en zijn vervolgstappen een stuk gemakkelijker.
 
Vencomatic uit Bergeijk ontwikkelt, produceert en verkoopt vernieuwende stalsystemen voor pluimvee. In 1998 vonden de gebroeders van de Ven in Brazilië een betrouwbare lokale partner (de voorwaarde om als buitenlands bedrijf in Brazilië voet aan de grond te krijgen) in Socorro in de deelstaat São Paulo. Brazilië is een agrarisch land bij uitstek waar de pluimveehouderij tot voor kort nog geheel handmatig gebeurde. Vencomatic introduceerde er geautomatiseerde stalsystemen en werd daarin marktleider. In eerste instantie fungeerde het bedrijf in Brazilië alleen als verkoopkantoor en logistiek centrum maar de volgende stap was productie, niet alleen voor Brazilië maar voor de hele Latijns-Amerikaanse markt. In 2007 werd een nieuwe faciliteit gebouwd. Inmiddels verkoopt Venco do Brasil ook andere merken in de Venco Group. Vorig jaar sprak ik ondermeer met de Braziliaanse directeur die regelmatig naar Nederland komt. We hadden een boeiend gesprek over de totaal verschillende werelden van de Nederlandse en Braziliaanse landbouw en veeteelt.
 
Damen Shipyards uit Gorinchem is een scheepsbouwer met vestigingen over heel de wereld. Ook Damen heeft een Braziliaans succesverhaal. Sleutelfactor: het vinden van een betrouwbare lokale partner die de weg kan wijzen in de Braziliaanse cultuur en complexe regelgeving. De Braziliaanse wet stelt dat een buitenlands bedrijf zich alleen in het land mag vestigen als een lokaal bedrijf het grootste aandeel heeft in het bedrijf. In Wilson Sons werd een goede partner gevonden. Enkele jaren geleden werd begonnen aan de aanleg van een tweede, grotere en modernere werf in Guarujá in de deelstaat São Paulo. Voor de kust van Brazilië liggen riante olie- en gasvelden. De ligging tussen twee belangrijke havens (Santos in de deelstaat São Paulo) en (Campos in de deelstaat Rio de Janeiro) garandeert dat Wilson Sons en Damen actief de olie- en gaswinning kunnen ondersteunen met hun diverse types schepen. Ik sprak Damens project manager voor Brazilië. Hij reist regelmatig af naar de Braziliaanse vestiging en kan er, zo zegt hij, met zijn Spaanse taalbeheersing goed uit de voeten.