Maak een afspraak voor een kennismaking onder het genot van een cafezinho. Wij zijn te bereiken op 06 10019604 of laat hier uw gegevens achter, dan nemen wij contact met u op.

Cool runnings

Deze maanden geef ik twee jonge Chileens schaatsers Engelse les. Dat doe ik in samenwerking met Bogaers Taleninstiuut in Tilburg. De IJsclub Tilburg geeft Viviana Rodrigues en Claudio Sandoval voor het tweede seizoen op rij de kans om drie maanden te trainen met ervaren trainers en goede faciliteiten. In Chili zijn ze zeer talentvolle inline skaters maar ze willen graag langebaanschaatsen en daarmee naar de Olympische Winterspelen in Pyong Yang in 2018. Een lid van de Tilburgse IJsclub dat emigreerde naar Chili regelde trainingsstages in Nederland. Sinds enkele maanden heeft Chili zelfs een nationale schaatsfederatie, noodzakelijk om te kunnen meedingen voor een plaats op de Spelen. De deal was dat de IJsclub Tilburg Viviana en Claudio drie maanden traint en dat ze intussen aan hun algemene ontwikkeling werken met een cursus Engels.

 
In thuisstad Santiago doet Viviana een ingenieurstudie en studeert Claudio voor sportleraar. Maar in Chili is Engels spreken geen vanzelfsprekendheid, vandaar de cursus. Elke week doe ik één persoonlijke sessie met Viviana en Claudio waarin ik hen zoveel mogelijk Engels laat praten, hen help correcte zinnen te maken door grammatica uit te leggen en te oefenen, en door hun woordenschat bij te spijkeren. Vorig jaar spraken ze nog geen woord Engels, nu kunnen ze zich redelijk verstaanbaar maken, ook al omdat ze de hele dag door Engels moeten spreken in hun gastgezin en op de schaatsbaan. Wie spreekt er in Nederland nou eenmaal Spaans? Wanneer Engelse uitleg van een stukje grammatica nog te moeilijk is voor de twee studenten, help ik ze door de uitleg in het Spaans te doen. Bij beginners in een taal verduidelijkt dat onmiddellijk, wat weer de motivatie om te leren vergroot en dus het leerproces versnelt en verbetert.
 
Vorige week heb ik op de Ireen Wüstschaatsbaan waar Vivi en Claudio trainen hun eerste marathonwedstrijden gezien. In het begin schaatsten ze nog geweldig mee, maar de hele afstand bleek nog iets teveel van het goede. Geen wonder, als je ervaren rotten als Jochem Uyttenhaege en Erben Wennemars voor je hebt rijden. Maar ze worden geweldig geholpen en aangemoedigd door alle leden van de IJsclub Tilburg. Ze trainen elke dag twee keer en elk weekend rijden ze wedstrijden. En elke week verbeteren de twee hun persoonlijke records op afstanden als de 500, 1000 en 1500 meter. Zo zit Claudio sinds gisteren nog maar 4 seconden af van de Olympische kwalificatietijd voor de 1500 meter. En hij heeft nog vier jaar om te trainen! Komende maandag rijden ze wedstrijden in Thialf, een nog veel snellere baan dan die in Tilburg. Hoe mooi zou het zijn om deze twee jonge talentvolle schaatsers en enkele even sterke collega’s uit het deels subtropische Chili zonder enige schaatstraditie over vier jaar in Pyong Yang aan de start te zien verschijnen!