Maak een afspraak voor een kennismaking onder het genot van een cafezinho. Wij zijn te bereiken op 06 10019604 of laat hier uw gegevens achter, dan nemen wij contact met u op.

Op tv met Fuleco de WK-mascotte

 
In de eerste week van het WK voetbal in Brazilie werd ik door Omroep Brabant gevraagd om in de uitzending van de talkshow Onder Ons te komen vertellen over Brazilie. Ook uitgenodigd was Levi het gordeldier, door de Braziliaanse milieubeweging en de FIFA uitgeroepen tot mascotte van dit WK. Het werd een gezellige, ietwat onrustige uitzending omdat Levi bleef rondstiefelen, al snuffelend in mouwen en bloezen, water drinkend uit de glazen van de gasten en kauwend op levende meelwormen.
 
Levi kwam met zijn begeleider Sjef van de Oliemeulen in Tilburg, het vreemdste dierenpark van Nederland, om te voorspellen wat de uitslag zou zijn van de wedstrijd Nederland-Spanje die de volgende dag werd gespeeld. Daartoe moest hij het Spaanse vlaggetje van de tafel mikken. Helemaal lukte het niet maar we trokken toch de conclusie dat Nederland ging winnen. Wat natuurlijk later ook gebeurde.

Levi gaf mij de gelegenheid om te vertellen dat het gordeldier niet voor niks is gekozen als mascotte van de WK in Brazilie. En dan met name de ondersoort die driebandgordeldier heet. In het Braziliaans heet een gordeldier (in de VS armadillo) een tatú naar zijn oorspronkelijke Indiaanse aanduiding en deze soort heet tatú-bola omdat hij zich kan oprollen tot een bal. Zijn leefgebied in het noordwesten van Brazilie wordt bedreigd door boskap en arme bewoners vangen het beest om zijn vlees. Om daar aandacht voor te vragen werd de tatú-bola gekozen tot mascotte en Fuleco gedoopt. Maar nu zijn natuurorganisaties boos op de FIFA. Die verdient namelijk miljoenen aan merchandising van Fuleco maar geeft daar niets van aan de organisaties die het beest en zijn leefgebied willen beschermen.
 
Hier zie je de echte tatú-bola in zijn natuurlijke habitat: hij rolt zich op als hij zich bedreigd voelt. Het was een grappige uitzending van Onder Ons. Hier nog Fuleco´s officiele WK-lied, een traditionele Braziliaanse samba van Arlindo Cruz.